20 Mart 2009 Cuma

Şubeler Cari Faizi

Parametreler:
Mevduat faizi (MF)
Kredi faizi (KF)
Şubeler cari faizi (ŞCF)
Kredi hacim artışı (a)
Mevduat hacim artışı (b)

Mevduat faizinden fon toplayan şubeler bu mevduatları fon yönetimine şubeler cari faizinden satarlar. Dolayısı ile şubenin topladığı mevduattan kazandığı faiz marjı ikisinin farkıdır.
ŞCF – MF = Şubenin kârı

Kredi faizinden kredi veren şubeler bu fonları fon yönetiminden şubeler cari faizi üzerinden alırlar. Dolayısı ile şubenin verdiği krediden kazandığı faiz marjı ikisinin farkıdır.
KF – ŞCF = Şubenin kârı

Banka likidite pozisyonuna göre ŞCF'ni kullanarak şubeleri mevduat toplama veya kredi verme yönünde teşvik eder.

Örnek:
Mevduat faizi (MF) = %4,50
Kredi faizi (KF) = %8,10
Şubeler cari faizi (ŞCF) = %6,30

Örneğin faiz oranları yukarıdaki gibi olan bir bankanın şubeleri mevduat toplayarak ŞCF – MF = %6,30 – %4,50 = %1,80'lük bir faiz marjı ile kâr ederler. Benzer şekilde kredi vererek KF – ŞCF = %8,10 – %6,30 = %1,80'lük bir faiz marjı kazanmaktadır. Faiz oranlarını bu şekilde kurgulayan bir bankanın mevduat ve kredi hacimlerinin benzer miktarda artması beklenir (a = b). Şubeler için ikisi de eşit kâr sağladığı için her iki ürün için de eşit efor sarfedecekleri ve normal piyasa koşullarında iki ürün hacimlerinin de eşit miktarlarla hareket göstereceği varsayılmaktadır.




ŞCF oranını MF oranına yakın tutan bir bankanın kredi hacmini mevduat hacminden daha fazla büyütmek istediği varsayılarak böyle bir bankanın fon fazlası olduğu düşünülebilir (a > b).

ŞCF oranını KF oranına yakın tutan bir bankanın ise mevduat hacimlerinin daha fazla artmasını istediği varsayılarak böyle bir bankanın fon sıkıntısı çektiği düşünülebilir (a <>

Simulasyon:
Ekonomik durum, sektörün durumu ve bankanın cari dönemdeki performansı kredi ve mevduat hacimlerindeki büyümeyi belirler. Ancak ŞCF'nin bu büyüme üzerinde düzeltici bir etkisinin olduğu düşünülür. Şöyle ki;

d = Büyüme Oranı
k = Şubeler Cari Faizi Politikasının Büyüme Oranlarına Etkisi
kkredi = (KF + MF)/2, kmevduat = ŞCF
Adj d = Ayarlanmış Büyüme Oranı


Adj MHt = MHt-1 * (1 + dm + [ŞCF – (KF + MF)/2])
Adj KMt = KHt-1 * (1 + dk + [(KF + MF)/2 – ŞCF])

Uygulama:
Mevduat ve kredi faizlerini gelecek dönemlerde aşağıdaki gibi set eden bir bankanın değişik ŞCF uygulayarak elde edeceği sonuç 5 turn için simule edilmiştir.

ŞCF = (MF + KF)/2
Şube için kredi ve mevduat aynı getiriyi sağlar. Aynı oranda artar.


ŞCF MF'ne daha yakın set edilerek kredi vermek şubeler için daha cazip hale getirilmiştir.



ŞCF KF'ne daha yakın hale getirilerek mevduat toplamak şubeler için daha cazip hale getirilmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder